Публикации

КУКУРЯК / HELLEBORUS – ШАМПИОНЪТ В ГРАДИНАТА!

кукуряк

Най-рано цъфтящото цвете в градината е кукурякът. Цъфтежът на повечето сортове е от декември до март.

Растенията са ниски (до 25-40 см), листата им не се губят, а остават вечно зелени. Цветовете са красиви, в различни багри, широко отворени с изразени тичинки.

Познат още от древността, в последните години той възвръща своята популярност и любовта на градинарите, заради новосъздадените сортове. Посредством тъканни култури, ръчно опрашване и други съвременни селекционерски методи, в последните години бяха създадени сортове с различна багра, форма и големина на цветовете, както и с повишена жизненост на растенията.

Незаслужено, в България кукурякът е слабо познат като градинско декоративно растение. Но ландшафтните архитекти по света го използват широко в своите проекти, като първото за годината цветно петно в градините.

Новите сортове кукуряк са вече по-лесно достъпни за любители дори и в България, а някои от тях са и „силно пристрастяващи“.

Как да се отглежда?

Кукурякът е толерантен към широк диапазон от растежни условия, но новите сортове ще ви се представят най-добре, ако ги засадите на полусенчесто място в богата и добре дренирана почва.

Растенията са издържливи и непретенциозни и се отглеждат много лесно. Тъй като са многогодишни, те ще продължават да цъфтят и да ви радват в най-студените месеци, години на ред.

хелеборус

Съвети:

  • Осигурете достатъчно вода за кукуряка през пролетта и есента, когато той расте активно. През лятото кукурякът спи.
  • В края на зимата или началото на пролетта, точно когато се появяват новите стъбла, почистете като отрежете повредените или изсъхнали стъбла на растенията до основата.
  • Ежегодното наторяване с комбинирани минерални торове, оборски тор или компост ще подпомогне растежа и цъфтежа на вашите кукуряци.
  • Обикновено за здравето на растението не е необходимо да го разделяте, но ако все пак решите, направете го през есента.

Кукурякът е уникално растение – издържливо, с продължителен цъфтеж и вечнозелена листна маса. Хубавото е, че освен в градината, можете да отглеждате кукуряк и като саксийно растение, на терасата или в по-хладни помещения. Цветовете се използват и за отрязан цвят от флористите по цял свят.