Публикации

МИСТЕРИЯ С КАШПА

кашпа

Опитът ми показва, че всички клиенти гледат с разбиране и компетентност, когато коментираме избора им на кашпа за някое растение.

Всъщност се оказва, че не много от тях знаят как да използват този „мистериозен“ предмет.

Затова, нека поговорим за декоративните кашпи:

Когато купувате растение, то обикновено е в пластмасова саксия (в повечето случаи кафява или черна). Тези съдове не са толкова привлекателни. Те са послужили на производителя да отгледа растенията, преди да ги пусне на пазара. Наричат се „работни саксии“.

Тези саксии имат разбира се дупка на дъното и така трябва да бъде. Това автоматично означава, че вие трябва да осигурите чинийка/подложка за саксията, за да не правите локва когато поливате.

…Опитвам се да си спомня дали съм виждала някога в нечий дом саксии с дупка и с еднакви подложки…обикновено гледката, която срещам е няколко или множество растения в пластмасови саксии с чинийки, всичките различни 😊 Получава се голяма какафония – разноцветни чинии, някои пластмасови, други керамични, по-големи или по-малки – кой каквото имал това сложил.

СТОП това е отживелица! Ползвайте кашпи! Естетично е и практично!

КАШПАТА е декоративна саксия (керамична, метална, стъклена, бетонова и т.н.), която няма дупка на дъното и целта й е естетическа – допълнение към растението, акцент в интериора, като в същото време замества успешно поставянето на чинийка.

Важно! – Не трябва да пресаждате растения директно в кашпата! Именно заради липсата на възможност водата да се оттича. Така растенията ще загинат.

Декоративната кашпа скрива работната саксия, когато я поставите вътре. Това правят професионалните озеленители – поставят растенията с работни саксии в най-подходящите за конкретната цел, ефектни съдове. При поливане водата не прави локва, а ако полеете с повече от необходимата вода, просто излейте излишната от кашпата и отново поставете растението вътре.

Флебодиум в релефна керамична кашпа

ИДЕИ ЗА ИЗБОР

В търговската мрежа ще намерите най-разнообразни, великолепни дизайни на кашпи. Понякога дори невзрачното растение може да „блесне“ в подходящ съд.

Такъв пример са например папратите. Някои от тях са семпли, но пък комбинирани в хубава кашпа, могат да бъдат истински акцент.

Кашпите, които ще намерите при нас предлагат много различни декоративни решения:

  • Керамични кашпи – гланцирани или матови, фигурални или гладки, с различни принтове и шарки. Те се предлагат в голямо разнообразие от форми, цветове и стилове. Можете да намерите нещо, което да пасне на почти всеки декор. Керамичните кашпи се почистват лесно, не се деформират и не променят цвета си с времето, но са чупливи и могат да бъдат тежки. Обикновено те придават по-луксозен вид на растенията;
  • Тъкани кошници – от конопени или синтетични въжета, или рафия. Много ефектни, различни цветове и текстура. Обикновено са по-леки, но основният им недостатък е, че бързо изгниват ако са в контакт с влага. Затова задължително трябва да са с найлонова вложка;
  • Бетонови кашпи – доста тежки, но пък не са скъпи и лесно можете дори сами да ги декорирате с различни цветове бои;
  • Пластмасови кашпи – може да са гладки или оребрени, или дори да имитират кошници. Предимството им е, че са леки и по-бюджетни. Някои от тях успешно имитират керамика, а други дори имат вградени подложки, така че водата са оттича от почвата, но не е в досег с нея.

По-креативните могат да се забавляват измисляйки интересни идеи как да използват необичайни съдове вместо закупена кашпа. Могат да се получат уникални композиции и дори да ги сменяте през сезоните.

Експериментирайте! Разнообразявайте!