Публикации

НЯКОЛКО НАЧИНА ДА ПЕСТИТЕ ВОДА В ГРАДИНАТА

Нарастващото потребление на прясна вода означава, че е важно да намерим своя начин да опазваме и да не пилеем този ценен ресурс.

Помислете! – Спестяването на вода в градината ще допринесе за намаляване риска от суша в по-генерален мащаб, а не на последно място – ще помогне за опазване на дивата природа.  Защото всичко е свързано!

Спестяването на водата в градината не е задължително да е трудна и трудоемка задача.

Ето ви няколко лесни начина да използвате водата по-ефективно, така че да не се пилее:

Обогатявайте почвата

Добавете повече органична материя към почвата – увеличаването на количеството органична материя увеличава водозадържащия капацитет на почвата. Това ще помогне за намаляване на нуждата на растенията от вода и можете да разредите поливките.

Поливане – кога и как?

  • Поливайте рано сутрин или късно вечер! Така водата ще достигне коренообитаемия слой на почвата, а няма да се изпари още на повърхността, преди да утоли жаждата на растенията.
  • Поливайте почвата, а не листата на растенията! Така също ще намалите изпарението, както и рискът от бързото разпространение на гъбни заболявания по растенията.
  • Използвайте лейка, а не маркуч, когато поливате единични саксии с цветя! Доста вода ще пропилеете, ако поливате с маркуча 6-те саксии с мушката, които сте наредили на верандата.
  • Когато поливате с маркуч, използвайте душ за маркуч с регулируема дюза за пръскане! Така със спусъка на душа можете да спрете водата, докато преминавате през целия двор, за да стигнете до лехата в ъгъла.
  • Плевете редовно! Плевете периодично лехите с културни растения, за да поливате тях, а не плевелите, които изсмукват доста от влагата в почвата.

  • Използвайте дъждовната вода!

Хиляди литри дъждовна вода падат върху покривите на къщите. Събирането й е отлично решение за поливане на растенията в градината. Инсталирайте си варел/резервоар с капак, за да не влизат листа и животинки в него.

В общия случай дъждовната вода е по-чиста от чешмяната, не съдържа соли и растенията ще са щастливи от нея.

  • Планирайте градината! На всички ни се иска в двора да имаме всякакви знайни и незнайни видове растения.

Изборът на видов състав обаче зависи не само от това колко е студена зимата в нашия район, но и каква е почвата и колко вода е необходима за отглеждането на растенията.

На местата, където няма поливна система или водата е недостатъчна и се налага поливане с маркуч, засадете растения, които са по-сухоустойчиви – например седуми, семпервивум и др.

  • Винаги е по-добре с поливна система. Когато поливната система е помислена (има специалисти, които се занимават с това), те е и удобство, но и начин водата да се ползва ефективно.  Програматор, различни видове разпръсквачи, датчик за дъжд, капково напояване.  
  • Мулчирайте! Мулчът задържа влагата на почвата по-дълго. Той ограничава изпарението от почвената повърхност. А знаем, че суша може да има през всички сезони. Особено през лятото, след мулчиране коренообитаемият слой остава дълго време свеж, дори и да разредите поливките.

С мулч растенията ще имат по-голям шанс за оцеляване при суша, повреда на поливната система или ако сте на почивка и няма кой да ги полива.

Следвайте тези съвети, за да използвате водата разумно и все пак да бъдат вашите ратсения здрави и щастливи!