Публикации

ФИЛИПИНСКА ОРХИДЕЯ?!Наричано розово грозде, филипинска орхидея, розов фенер или полилейно дърво, Medinilla magnifica е малък вечнозелен храст, произхождащ от Филипините, където обикновено се среща по дърветата в тропическите гори.
Получило е популярните си имена, заради атрактивните и едри, провиснали, розови цветове, които образува.

Това е идеалното стайно растение, което се нуждае от малко грижи, а цъфти продължително и впечатляващо. Растението произхожда от планините на Филипините и е известно като епифит в дивата природа. Епифитите са растения, които растат в природата върху дървета, без да им вредят и да приемат храна от тях, както правят паразитите.)
Ето и нашите съвети как да се грижите за това растение:

Температура: Идеалната температура за растението през лятото е 21- 25 С ֯ , а през зимата 15-18 С ֯. Температурата не трябва да пада под 10 С ֯  през зимата, защото това ще предизвика най-малкото пожълтяване на листата.

Светлина: Нуждае се от непряка, но достатъчна слънчева светлина – близо до прозореца, но без да го напича пряко, за да предпазите листата от прегаряне. Все пак в природата растението живее сред дървета и слънцето не го огрява директно.

Поливане: Medinilla magnifica би предпочела да я засушите, вместо да бъде преполята. Поливайте на всеки 7-10 дни. Това ще направи вашето растение щастливо, но се уверете, че НЯМА застояла вода на дъното на кашпата или чинийката след като полеете. Лесен начин да предотвратите преполиване на вашата Medinilla е да я поливате от дъното.

Пулверизиране: На всеки 2-3 дни можете да напръсквате вашата Medinillа, за да сте сигурни, че няма да страда от липсата на въздушна влажност през зимните месеци, когато отоплявате помещението.

Също така не забравяйте да държите растенията Medinilla далеч от климатици, отворени прозорци и въздушни течения.

Почва: Medinilla magnifica харесва торфен субстрат, кори за орхидеи, компост. Почвата трябва да е добре дренирана, леко кисела. Това можете да постигнете, чрез вкиселяващи торове.

Торене: Растението харесва да го торите веднъж на две седмици, докато растат новите му леторасли (клончета). Но не го торете по време на цъфтеж! Когато цъфтежът премине, можете да подхранвате със стандартен тор за стайни растения или тор за орхидеи.

Токсичност: Medinilla magnifica не е токсичен за хора и домашни любимци, ако не се погълне. Но ако вашият домашен любимец си е хапнал от него в големи количества, това може да причини повръщане. Така че, не позволявайте на вашите домашни любимци да го ядат.

Проблеми: Често срещаният проблем, с който се сблъсква Medinilla magnifica, е преждевременното окапване на венчелистчетата, пожълтяване или покафеняване на листата. Това се дължи на прекомерно поливане, пряка слънчева светлина и ниска влажност на въздуха. За да избегнете тези проблеми, следвайте нашите съвети за отглеждане, които изброихме до тук.

ИНТЕРЕСНО: Преди въвеждане на Еврото в Белгия, цветето Medinilla magnifica беше изобразено на банкнотата от 10 000 белгийски франка. Причината е, че Белгийският крал Балдуин отглеждал изключително успешно Medinilla magnifica в кралските оранжерии. Така цветето станало много популярно и обичано сред стайните цветя.

Елате при нас, за да изберем Medinilla magnifica за вашия дом!